Teraz mogę mówić, kim są sprawcy

W dniu dzisiejszym zasoby żywności na świecie wystarczają do wykarmienia 12 miliardów (!!!) ludzi… istnienie głodu -pokazuje nam, że mamy do czynienia z przestępczością zorganizowaną…

Mocne słowa Jeana Zieglera, byłego specjalnego sprawozdawcy ONZ ds. prawa do żywności, które padły w wywiadzie z nim, zamieszczonym w Tagesanzeiger, Szwajcaria

http://www.tagesanzeiger.ch/wirtschaft/konjunktur/Jetzt-kann-ich-sagen-wer-die-Halunken–sind/story/11541543 

-tłumaczenie: Adam Czarnocki

-Panie Ziegler, dlaczego akurat teraz napisał pan książkę o głodzie?

Mój mandat Sprawozdawcy Specjalnego ONZ ds. Prawa do Żywności dobiegł końca. Ta książka jest konkluzją tej działalności.

-Jaka jest konkluzja?

Nareszcie mogę powiedzieć, kim są sprawcy. Z urzędu, codziennie miałem do czynienia z wielkimi koncernami, Międzynarodowym Funduszem Walutowym, Bankiem Światowym, głowami państw… dlatego długo musiałem milczeć.

-Nie jest pan znany jako milczek, ciężko to panu przychodziło?

Bardzo. Gdy np. będąc z wizytą u najbiedniejszych Majów, rolników w Gwatemali podjeżdżałem z całą świtą wspaniałymi, białymi Toyotami z błękitnymi flagami ONZ, czułem się jak zdrajca. Ludzie patrzyli na mnie z nadzieją w oczach, a ja wiedziałem, że ich nadzieje są płonne. Gdy zgłaszałem jedyne, co mogłoby im pomóc, czyli konieczność reformy rolnej -wiedziałem, że nie ma na nią szans. 3 miesiące później w Nowym Jorku propozycja przepadła z kretesem.

Czytaj dalej

Konferencja „Ochrona i promocja prawdziwego jedzenia”

Ponad sto osób z Polski, Austrii, Niemiec i Anglii wzięło udział w międzynarodowej konferencji pt. „Ochrona i promocja prawdziwego jedzenia” [zobacz program konferencji]. Konferencja odbyła się w Austriackim Konsulacie Generalnym w Krakowie, w dniu 22 lutego 2013r., z uprzejmości Konsula Generalnego Christophe Ceska.
Od dr. Eva Claudia Lang, Dyrektorki Departamentu ds. Inżynierii Genetycznej Austriackiego Ministerstwa Zdrowia dowiedziliśmy się, że w Austrii obowiązują następujące zakazy upraw GMO:

  •  kukurydza MON810 od 1999 roku,
  •  kukurydza T25 od 2000 roku,
  •  ziemniak Amflora od 2010 roku.
Czytaj dalej

Prawdziwe mleko czy niebezpieczna imitacja?

Niedawno moją uwagę przykuła informacja, że uczniom szkół podaje się mleko UHT (z angielskiego ultra high temperature processing). To kolejne poważne zagrożenie dla zdrowia tych dzieci w przyszłości. Mleko UHT jest sztucznym, nienaturalnym pożywieniem, pozbawionym pożytecznych bakterii, które pomagają wzmocnić układ odpornościowy i kostny, a także wspomagają właściwe trawienie.

Czytaj dalej

Odbieranie wolności rolnikom trwa

Najazd uzbrojonych funkcjonariuszy na Rawesome Food- zdrowe, rodzinne gospodarstwa, sprzedające niepasteryzowane mleko i sery.

Uzbrojeni funkcjonariusze z urzędu szeryfa Los Angeles, FDA (Food and Drug Administration), Wydziału Rolnictwa i CDC (Centers for Disease Control) przeprowadzili zbrojny najazd na Rawesome Food. Rawesome Food to prywatny klub, oferujący naturalne, niepasteryzowane mleko i sery i jak również inne rodzaje zdrowej żywności. Jego właścicielem jest James Steward – pionier w dziedzinie bezpośredniej sprzedaży zdrowej żywności. James został zakuty w kajdanki i bez przeczytania mu przysługujących praw a także bez nakazu został wepchnięty do nieoznakowanego samochodu. Mleko i sery znajdujące się w klubie zostały zniszczone. James jest obecnie przetrzymywany przez policje w Los Angeles, która wyznaczyła za niego kaucję w wysokości 123 tys dolarów, bez możliwości korzystania z poręczeń. Aresztowano również dwie inne osoby, które produkowały niepasteryzowane sery dla Rawesome Food

Czytaj dalej