Szacowanie natury i ukrytych kosztów utraty bioróżnorodności
Ian Fitzpatrick, 23 listopada 2017, w rolnictwie i systemach żywieniowych
„Intensyfikacja rolnictwa ma największy wpływ na faunę i florę i jest on ogromnie negatywny. W okresie naszych badań (około 40 lat), rolnictwo zmieniło się dramatycznie, a nowe technologie poprawiały plony często kosztem natury.”
…Dwadzieścia lat temu grupa naukowców pod przewodnictwem ekonomisty ekologicznego, Profesora Roberta Constanza, na łamach dziennika Nature opublikowała bardzo znaczący referat na temat wartości usług ekosystemu światowego. Naukowcy policzyli, że te usługi (takie jak zapylanie roślin, siedlisko dla gatunków migrujących, przechowywanie i retencja wody, procesy formowania gleby, ochrona przed burzami i powodziami, itd.) można oszacować na poziomie 16 i 54 trylionów dolarów rocznie, a średnio 33 trylionów dolarów rocznie. W tamtym czasie uważano, że ten szacunek jest niski, a jednak to było prawie dla razy więcej niż całkowity produkt krajowy brutto całej gospodarki globalnej…
W 2014 roku, Profesor Constanza wraz z inną grupą naukowców opublikował zaktualizowaną analizę globalnej wartości usług ekosystemu. Nowe szacunki oscylowały pomiędzy 125 a 145 trylionów dolarów rocznie – czyli znacznie wyżej niż w 1997 roku. Naukowcy odkryli także, że usługi ekosystemu wnoszą „dla dobra ludzkości więcej niż dwa razy tyle co globalny produkt krajowy brutto”. Referat szacuje także utratę usług ekosystemu pomiędzy 1997 a 2011 rokiem na około 20 trylionów dolarów rocznie…
http://sustainablefoodtrust.org/articles/valuing-nature-and-the-hidden-costs-of-biodiversity-loss/