Egipski eksperyment potwierdza niebezpieczeństwo żywności GM.

Hussein Kaoud w laboratorium katedry Higieny Weterynarii Uniwersytetu w Kairze przeprowadził badania na dziewięciu grupach gryzoni, które karmił genetyczni zmodyfikowanymi ziemniakami, kukurydzą , winogronami oraz pomidorami. Genetycznie zmodyfikowana żywność stanowiła 10% całej diety, pozostałe 90% to była konwencjonalna żywność.

Efekty diety zaczęły być widoczne już po 4 tygodniach. Naukowiec zauważył zmiany w rożnych organach., zmniejszenie nerek, zmiany w wątrobie i śledzionie, pojawianie się zmian w tkankach, niewydolność nerek i krwotoki w jelitach. Zmiany również dotyczyły funkcji mózgu, umiejętności nauki i pamięci zostały poważnie zmienione, kolejnym skutkiem była niższa odpowiedź immunologiczną na choroby u szczurów, które stały się znacznie bardziej wrażliwe na zanieczyszczenie środowiska, metale ciężkie i dioksyny. Niektóre zachorowały na raka. Kolejnym niepokojącym problemem okazał się wzrost o 35 % śmiertelności potomstwa wydanego na świat przez przez matki na zmodyfikowanej genetycznie diecie.

Inny egipski naukowiec Mohamed Fathy, patolog roślin na Monufiya University, również, karmił genetycznie zmodyfikowaną kukurydzą kozy i owce, które doświadczyły podobnych jak gryzienie zmian w wątrobie i nerkach.

źródło: https://www.egyptindependent.com/news/tests-rats-suggest-genetically-modified-foods-pose-health-hazards,