Artyści dla Polski wolnej od GMO

!!!Miło nam donieść, że LAUREAT OSKARA, Pan JAN A.P. KACZMAREK przystąpił do Koalicji „POLSKA WOLNA OD GMO”.

30 marca w warszawskiej restauracji 'Absynt’ odbyła się konferencja prasowa pt. 'ARTYŚCI DLA POLSKI WOLNEJ OD GMO. Tradycyjna i ekologiczna żywność zamiast GMO’. W konferencji zorganizowanej przez ICPPC wzięli z udział: LAUREAT OSKARA, JAN A.P. KACZMAREK,  Piotr Petryka, restaurator, członek międzynarodowego ruchu Slow Food, dr Zbigniew Hałat, lekarz medycyny specjalista epidemiolog, prezes Stowarzyszenia Ochrony Zdrowia Konsumentów, oraz nasze bohaterskie rolniczki: Danuta Pilarska, prezes Związku Rolników Ekologicznych „SerceEKOziemi” i Edyta Jaroszewska-Nowak – prezes stowarzyszenia EKOLAND (oddział zachodniopomorski). Konferencję prowadzili: Jadwiga Łopata i Sir Julian Rose z ICPPC. Podczas konferencji przekazano aktualne informacje związane z kampanią 'Polska wolna od GMO’.

.. Genetycznie modyfikowana żywność stanowi jedno z większych zagrożeń dla świata. Niezależne badania dowodzą katastrofalnego wpływu GMO na zdrowie zwierząt, na których prowadzono doświadczenia. Nie ma powodu sądzić, że zdrowie ludzi nie ulegnie podobnej dewastacji… – powiedział Jan A.P. Kaczmarek www.jan-ap-kaczmarek.com

.. Jedzenie to źródło naszej energii, zdrowia, dobrego samopoczucia. Jedzenie może być różnorodne, smaczne, może dawać nam przyjemność, a rolnikom godziwe utrzymanie. Ale może też być zupełnie inaczej. Żywność produkowana w oparciu o GMO i monokulturowe, przemysłowe rolnictwo to globalna, homogeniczna papka. Różnorodność zaznacza w niej wyłącznie kolorowe opakowanie, dodatek barwnika i aromatu „identycznego z naturalnym”… – powiedział Piotr Petryka, restaurator

Natomiast Sir Julian Rose, prezes ICPPC i Jadwiga Łopata, laureatka Nagrody Goldmana (ekologiczny Nobel), Człowiek Roku 2008 przedstawili „Zasadę Bliskości” Strategię dla Przyszłości Polskiej Wsi i Gospodarki Wiejskiej https://icppc.pl/gmo/prezentacje/30marca2009.pdf

Sir Julian Rose m.in. powiedział: ’…Tradycyjne rolnictwo jest wypierane przez rolnictwo wielkoprzemysłowe, które w dramatyczny sposób niszczy lokalną ekonomię, zdrowie ludzi i zwierząt, jak również naturalne i kulturowe bogactwo. Naszym celem musi być przywrócenie suwerenności żywnościowej i energetycznej na poziomie lokalnym, regionalnym i narodowym…’

’…Wiele małych i średnich gospodarstw chłopskich i rodzinnych to ciągle niedoceniane bogactwo stanowiące fundament, na którym polscy obywatele będą musieli opierać się w przyszłości i od którego zależy narodowe bezpieczeństwo żywnościowe…’ dodaje Jadwiga Łopata.

ZDJĘCIA: https://icppc.pl/galerie/artyscidlapolskiwolnejodgmo/

MIEJSCE: Warszawa, ul. Wspólna35 – Restauracja Francuska Absynt https://www.kregliccy.pl/

DATA: 30 marzec 2009 o godz. 10:30

PROGRAM KONFERENCJI:

10:30 – 11:30

–        „Mamy prawo do smaku!” – Piotr Petryka, restaurator, członek międzynarodowego ruchu Slow Food

–        'Dlaczego głodujemy dla Polski wolnej od GMO’ – Danuta Pilarska, prezes Związku Rolników Ekologicznych „SerceEKOziemi”, Edyta Jaroszewska-Nowak – prezes stowarzyszenia EKOLAND (oddział zachodniopomorski)

–        'Zagrożenie zdrowia Polaków’ – dr Zbigniew Hałat, lekarz medycyny specjalista epidemiolog, prezes Stowarzyszenia Ochrony Zdrowia Konsumentów

–        'Nielegalne uprawy, interwencje/działania KOALICJI – Paweł Połanecki, niezależny ekspert, Koalicja „POLSKA WOLNA OD GMO”

–        'Jaka żywność na naszych stołach? Szansa polskiego rolnictwa – Jan A.P. Kaczmarek, światowej sławy kompozytor muzyki filmowej i teatralnej, laureat Oscara

–        'Program i kierunki rozwoju polskiej wsi’ – Sir Julian Rose, prezes ICPPC i Jadwiga Łopata, laureatka Nagrody Goldmana (ekologiczny Nobel), Człowiek Roku 2008 [zobacz prezentację]

11:30-12:00 pytania i odpowiedzi

12:00-12:30 Jaka żywność na naszych stołach? POCZĘSTUNEK z polskich tradycyjnych i ekologicznych produktów od naszych wspaniałych rolników, wyczarowany rękami doświadczonych kucharzy

O konferencji napisali: