Zagrożenia – genetycznie modyfikowana soja

++++++++

Z Genetycznej ruletki

1.10
Myszy karmione soją RR miały zmienione komórki wątroby. Komórki były poważnie zmienione. Nieregularny kształt jąder i jąderek, zwiększona ilość otworów jądrowych i inne zmiany, wszystko to wskazuje na zwiększoną przemianę materii i zmiany w genach. Przyczyną mogła być trująca toksyna. Większość objawów ustąpiło po zaprzestaniu karmienia GM soją.
M. Malatesta, C. Caporaloni, S. Gavaudan, M. B. Rocchi, S. Serafini, C. Tiberi, G. Gazzanelli,”Ultrastructural Morphometrical and Immunocytochemical Analyses of Hepatocyte Nuclei from Mice Fed on Genetically Modified Soybean,” Cell Struct Funct. 27 (2002): 173-180

1.11 Mice fed Roundup Ready soy had problems with the pancreas – Myszy karmione RR soją miały zmiany w trzustce… problemy w procesie trawienia za pomocą enzymów. Wydzielanie przez trzustkę Alfa-amylazy, najważniejszego enzymu trawiennego, zmniejszylo się o 77%. Razem z innymi zmianami w trzustce, dowodzi to, że soja może działać na przyswajanie i asymilację żywności oraz na zmiany w genach.
M M. Bendayan, A A. Bruneau and J J. Morisset „Morphometrical and immunocytochemical studies on rat pancreatic acinar cells under control and experimental conditions.”
Biology of the Cell (1985) 54, (227–234)

1.12 Mice fed Roundup Ready soy had unexplained changes in testicular cells – Myszy karmione GM soją RR miały niewytłumaczalne zmiany komórek jąder. Struktura i układ genów w komórkach były poważnie zmienione. Przyczyna niedorozwoju pozostała nie wyjaśniona, choć jest wiadomym, że jądra są wrażliwe na działanie trucizn. Takie zmiany mogą w wieku dojrzałym decydować o płodności i zdrowiu potomstwa. Embriony myszy u karmionych GMO matek, miały czasowe opóźnienia w formacji genów.
L. Vecchio et al, „Ultrastructural analysis of testes from mice fed on genetically modified soybean” European Journal of Histochemistry 48 no 4 (oct-Dec 2004): 449-454
S. Fakan, „Ultrastructural cytochemical analyses of nuclear functional architecture” Eur J Histochem 48 (2004): 5-14

1.14 Większość potomstwa szczurów karmionych soją RR zdechła w ciągu trzech tygodni. Karmione były RR soją przed zapłodnieniem, w czasie ciąży i karmienia potomstwa. Po 3 tygodniach 55,6% z potomstwa zdechło, tylko 9% zdechło pośród karmionych soją bez GMO. Kojarzone póżniej, żywione GMO i bez GMO, nie były zdolne do współżycia.
’ https://www.regnum.ru/english/526651.html

Soy allergies skyrocketed in the UK, soon after GM soy was introduced – Alergia gwałtownie wzrosła wkrótce po wpuszczeniu soi do Zjednoczonego Królestwa /Anglia Szkocja Płn.Irlandia, Walia/.
M Townsend, „Why soya is a hidden destroyer”, Daily Express, March, 1999
Yum HyeYung, Lee SooYoung, Lee KyungEun, Sohn MyungHyun, Kim KyuEarn, „Genetically modified and wild soybeans: an immunologic comparison.” Allergy and Asthma Proceedings 26, no 3, May-June 2005

U królików karmionych soją genetycznie modyfikowaną stwierdzono zmiany w produkcji enzymów wątrobowych oraz przyspieszoną przemianę materii.
Tudisco et al, „Genetically modified soya bean in rabbit feeding: detection of DNA fragments and evaluation of metabolic effects by enzymatic analysis” 193-199

++++++++

Osobnym problemem są sprawy alergii. Zgodnie z najnowszymi informacjami przekazanymi mi przez ekspertów Unii Europejskiej prof. Kipera i Kletera, soja transgeniczna uzyskana ze skrzyżowania orzeszka brazylijskiego z soją konwencjonalną, w badaniach klinicznych wykazała wyraźny wpływ uczuleniowy w stosunku do organizmów ludzi. – prof. dr hab. Jana Narkiewicza-Jodko (Organizmy transgeniczne – zagrożenia i korzyści)
https://www.icppc.pl/pl/gmo/index.php?id=18#zagrozeniaikorzysci

++++++++++++++

NIEZWYKLE WYSOKA ŚMIERTELNOŚĆ SZCZURÓW
Wysoki poziom śmiertelności i zaburzenia wzrostu u szczurzego potomstwa – to wynik karmienia ich matek genetycznie modyfikowaną soją. Badania stwierdzające takie niekorzystne skutki spożywania transgenicznej żywności przeprowadzono w Rosyjskiej Akademii Nauk pod kierunkiem dr Iriny Ermakovej. Z badanej próbki matek karmionych soją GM aż 55.6 proc. szczurzego potomstwa zmarło w przeciągu 3 tygodni. Dla porównania – tylko 9 proc. takich szczurów umierało, gdy były karmione nie genetycznie zmodyfikowaną soją oraz 6.8 proc. w przypadku gdy matki w ogóle nie były karmione produktami zawierającymi soję. Ogółem w próbie poddanej eksperymentowi 36 proc. nowo narodzonych szczurów ważyło poniżej 20 gramów.

„Budowa biologiczna i morfologiczna komórki szczura jest bardzo podobna do komórki ludzkiej, dlatego wyniki naszego eksperymentu są niezwykle niepokojące” – mówiła autorka badań dr Ermakova.
Pełny wynik badań w tabeli można zobaczyć: https://www.regnum.ru/english/526651.html. Na tej samej stronie znajduje się zdjęcie dwóch szczurów w tym samym wieku. Szczur, którego matka karmiona była transgeniczną soją jest wyraźnie mniejszy od szczura z grupy kontrolnej (którego matka jadła pożywienie bez soi). Więcej informacji na ten temat:
https://www.gmwatch.org/archive2.asp?arcid=5861,
https://www.gmwatch.org/archive2.asp?arcid=5866

https://icppc.pl/pl/gmo/index.php?id=170

+++++++++
Ocena transferu/przenikania genetycznie zmodyfikowanego DNA z paszy do tkanek zwierzęcych

Fragmenty zmienionych genów występujących w ziarnach znaleziono we krwi, wątrobie, śledzionie i nerkach świń karmionych genetycznie modyfikowaną żywnością – donosi raport Raffaele Mazza opublikowany w „Transgenic Research”.
więcej: https://www.gmwatch.org/archive2.asp?arcid=5866

Komentarz prof. Joe Cumminsa:
[…] chociaż metoda wyizolowania komórkowego DNA jest bardzo efektywna, to nigdy nie można mieć pewności czy zmienione w wyniku ingerencji genetycznej fragmenty DNA nie połączą się z chromosomalnym DNA albo czy komórki będą od nich wolne.
Wcześniejsze badania w Niemczech pokazały, że fragmenty DNA z pożywienia są w stanie przeniknąć do chromosomów komórek ssaków. Chociaż w tamtych badaniach nie stwierdzono jakiegokolwiek negatywnego wpływu takiego DNA na zdrowie ssaków, to teraz taki wpływ zaczyna wychodzić na światło dzienne (…)
Więcej: https://www.gmwatch.org/archive2.asp?arcid=5867

++++++++++++
Twierdzenie, że do tej pory nikt nie ucierpiał z powodu spożywania transgenicznej żywności jest nieporozumieniem, ponieważ nikt jeszcze nie monitorował wpływu GMO na życie ludzi. Wiemy, że liczba alergii na soję wzrosła aż do 50 proc. odkąd transgeniczna soja jest dopuszczona na rynek Wielkiej Brytanii[16]. W USA dodatki GMO w żywności spowodowały śmierć około 100 i chorobę 5-10 tys. Amerykanów[17].
https://www.gmo-free-regions.org/fileadmin/files/ws_b3_JIGMOD_Dear_Parliamentarian.pdf
[16] Townsend M. (March 12, 1999) “Why Soya is a hidden destroyer,” Daily Express.

[17] Smith J. (2003), Seeds of Deception, Chapter 4 Deadly Epidemic, Yes! Books 2003. See also www.seedsofdeception.com, L-tryptophan section.

+++++++++++