Bezpieczeństwo żywnościowe Polski zagrożone

Szanowni Państwo
Projekt nowelizacji ustawy o paszach nie powinien powstać.
Uzasadnienie projektu ustawy o paszach zawiera błędy merytoryczne. Niedopuszczalne jest by w tak ważnym akcie prawnym, jakim jest projekt ustawy miały one miejsce. Nie można dłużej milczeć. Z uzasadnienia ustawy wynika, że bez soi GMO zagrożony jest byt polskiego rolnictwa i przemysłu rolno-spożywczego. Mówiąc dosadniej, byt Państwa Polskiego.
Niewątpliwym jest, że bezpieczeństwo żywnościowe Polski w jakiś sposób jest uzależnione od importu soi. Lecz czy już jest uzależnione od soi GMO? W tym momencie mówimy o jednej roślinie, a jest ich więcej.
Z uzasadnienia ustawy wynika, że tak. Ja twierdzę, że jeszcze nie.
Wprowadzenie projektu ustawy w życie z pewnością przyczyni się do powstania uzależnienia Polski od GMO. Czy można dopuścić by jedna czy dwie rośliny GMO decydowały o stabilności państwa?
Poniżej dwie informacje jedna zawiera kilka uwag o soi, druga moje uwagi do projektu ustawy o paszach.
Każdy może ryzykować swoim życiem, to jego sprawa. Lecz czy osoby mające zadecydować o naszym zdrowiu, życiu, przyszłym bezpieczeństwie żywnościowym państwa w imię paru groszy, których ktoś dodatkowo nie zarobi mają prawo narażać nas i naszych potomnych.
CZY MAJĄ TAKIE PRAWO?
To pytanie pozostawiam otwarte.
Janusz Olszewski

ps .Przyznam, że problem soi i GMO mnie przeraził profilaktycznie wszystko, co z soją mogło mieć związek z domu usunąłem.


Nieco o soi


Mówimy o soi, roślinie importowanej na teren UE na preferencyjnych warunkach. Roślinie, której przypisuje się wiele dobrego pod warunkiem odpowiedniego stosowania. Uogólniając możemy spożywać produkty sojowe, jeżeli jesteśmy zdrowi i dobrze odżywieni. Jednocześnie na podstawie badań naukowych wykazuje się wiele zagrożeń, jakie spożywanie soi i produktów sojowych za sobą niesie. Problem jest łagodzony, sugeruje się, że może wnioski z badań nie są właściwe. Spróbujmy porównać, w czym soja może nam pomóc, a w czym zaszkodzić.
Przypisywane soi na plus:

  • Skład aminokwasów zbliżony do mięsa – dobra przyswajalność.
  • Obniżanie poziomu złego cholesterolu, zwiększanie dobrego.
  • Bogata w witaminy grupy B, dostarcza dużo potasu.
  • Obniża procesy starzenia skóry.
  • Korzystny stosunek kwasów nienasyconych.
  • Łagodzi objawy menopauzy.
  • Element profilaktyki w osteoporozie.
  • Nie zawiera laktozy i glutenu, zalecana dla osób na nie uczulonych.
  • Doszukuje się wpływu na zapobieganie nowotworom.
  • Zmniejsza występowanie raka piersi, głównie u Azjatek.
  • Czarna soja ma zapobiegać cukrzycy.
  • Jest jednym z czynników zapobiegających przerostowi prostaty.
  • Większa o ca 7-8% zawartość białka, niż pozostałe bobowate.
  • Ułatwia życie w celibacie.

Przypisane na minus:

  • Powodowanie zaburzeń w rozwoju układu rozrodczego (dotyczy dzieci).
  • Niszczenie DNA plemników, powoduje bezpłodność i zaburzenia erekcji.
  • Bogata w nią dieta sprzyja powstawaniu kamieni nerkowych.
  • Wzrost zachorowań na raka trzustki, wątroby, żołądka, tarczycy, głównie u Azjatek.
  • Wzrost ryzyka zachorowań na chorobę Alzheimera – 2,4 razy u osób spożywających TOFU, zmniejszanie masy mózgu
  • (demencja starcza).
  • Blokowanie przyswajania jodu, żelaza, magnezu, wapnia oraz cynku.
  • Nie zawiera chloru – powodowanie wzdęć, zaburzenia przemiany materii.
  • Jest alergenem, może powodować biegunki, gorączkę, wymioty, utratę apetytu.
  • Karmienie ciężarnych loch soją powoduje wady wrodzone prosiąt.
  • Brak witaminy D przyczynia się do powstawania krzywicy
  • Bardzo duża zawartość fosforu i siarki – przyczynek neurastenii i chorób umysłowych.

Soja niemodyfikowana
SKŁADNIKI w 100 g suchych nasion soi
Wartość odżywcza [kcal] – 382
Białko [g] – 34,3
Tłuszcz [g] – 19,6
nasycone kwasy [g] – 0,82
jednonienasycone [g] – 4,07
wielonienasycone [g] – 11,29
Węglowodany [g] – 32,7 .
Błonnik pokarmowy [g] – 15,7
Potas [mg] – 2132
Żelazo [mg] – 8,9
Wapń [mg] – 240
Magnez [mg] – 216
Fosfor [mg] – 743

Soja modyfikowana GMO
SKŁADNIKI
geny wirusa,
geny bakterii
geny petunii
Czy pozostały skład jest taki sam jak w soi niemodyfikowanej?
Czy zagrożenia są takie same? Czy większe?
Jest wiele stwierdzeń, że o wiele większe.
Dowodów na to, że tak nie jest brak

Ministerstwo Zdrowia Izraela w 2005 roku zaleciło umiarkowane spożywanie produktów sojowych, oraz zakazało stosowania komponentów sojowych w pokarmie dla niemowląt.
Janusz Olszewski


USTAWA o zmianie ustawy o paszach [*.doc] [*.pdf]